2015. augusztus 9., vasárnap

Nalini Singh - Blaze of Memory

Dev Santos discovers her unconscious and battered, with no memory of who she is. All she knows is that she’s dangerous. Charged with protecting his people’s most vulnerable secrets, Dev is duty-bound to eliminate all threats. It’s a task he’s never hesitated to complete…until he finds himself drawn to a woman who might yet prove the enemy’s most insidious weapon.

Stripped of her memories by a shadowy oppressor, and programmed to carry out cold-blooded murder, Katya Haas is fighting desperately for her sanity itself. Her only hope is Dev. But how can she expect to gain the trust of a man who could very well be her next target? For in this game, one must die…

Kiadó: Berkley/Gollancz
Kiadás éve: 2009
Besorolás: fantasy
Oldalszám: 400
Sorozat: Psy-Changeling (7.)
Eredeti cím: Blaze of Memory


Úgy tűnik Nalini lázban égek, hisz minden hétre jut belőle, most a Blaze of Memoryt hoztam el nektek, a Psy-Changeling sorozat hetedik részét, ami a Magyarországon csak öt részt ért meg a Dark Egmont gondozásában. Sajnálatosan a mi kis országunk tele van, írókhoz nem értő kiadókkal, akik még mindig nem karolták fel a CSODÁLATOS Nalini Singhet és az ő sorozatait, de nem adom fel! Én reménykedek még benne, hogy a kiadók közül valaki észhez tér és végre belátja, hogy nem szar, erotikus, klisés semmitmondó betűhalmazokra van szükségünk, hanem minőségi történetekre és könyvekre.

A Blaze of Memory és az ezt követő Bond of Justice –t tartják a Psy sorozat leggyengébb láncszemeinek, akiket ismerek – és már olvasták a könyveket – is kevésbé áradoztak ezekről a kötetekről. Hol tényleg gyengébb lenne? Nem, nem hiszem, hogy az lenne, azonban szembe kell néznünk vele, hogy most először a sorozat szempontjából NEM alakváltók cipelik a könyv súlyát. És lássuk be, bármennyire is szexi Dev Santos, azért nem egy Lucas vagy Dorian.

Sascha sighed. “Would you two stop looking at each other as if you’re about to get into a shoot-out?” 
“No guns,” Dev said without taking his eyes off the DarkRiver alpha. 
Sascha scowled. “Lucas.” A command to behave. 
The leopard alpha’s eyes lit with feline amusement. “I will if he will.” 
On the bed, Cruz’s lips curved slightly as he waited for Dev’s answer. 
“Since you’re a guest,” Dev said, leaning back against the wall by the door, “I suppose I’ll have to let you win this round.” 
“Generous of you.” Lucas moved to echo Dev’s position closer to his mate. “See, Sascha, we’re all friends now.” 
Instead of answering, Sascha focused on Cruz. “How old do you think they are?” 
Cruz’s cheeks actually dimpled as he smiled. “Ten?”

Szóval az elején kezdve, Nalini feldobta az ötödik kötetben (Mine to Possess), a Feloldozásban ezt az Elfeledettek témát, ami azóta is kis polipként feszíti az agyamat. A kiugrott mentál ősöket követő generáció kapta ezt a nevet, akik egy árnyékhálón élnek és a Shine alapítvány védelmezi őket. Az alapítvány mindható, iszonyatosan szexi és szörnyen zárkózott igazgatója Dev Santos a lakása előtt talál rá egy eszméletlen nőre, akiről kiderül, hogy nem más, mint a halottnak hitt, Ekaterina Haas – aki nem emlékezne rá, ő volt Ashaya asszisztense, akit annyira megsiratott.

A lány furcsamód semmire sem emlékszik, le van gyengülve, és be is van drogozva, de abban valahogy mindenki biztos, hogy nem véletlenül tették le pont Dev ajtaja elé. Nagy rá a valószínűség, hogy meg akarja ölni a férfit, erre programozták be azalatt az öt hónap alatt, míg eltűnt, de csakhogy biztosra menjenek, Dev úgy dönt az a legbiztonságosabb, ha a saját házába szállásolja el, a már Shine és Dev által átkeresztelt Katyat, hátha biztos megöli. ??????? Gyerekek, lehet, hogy én vagyok nagyon hülye, de nem csókolgatok egy piranha-t, mert tudom, hogy arcon haraphat. Akkor mi az istenért akar Dev egyedül maradni a lánnyal???

"Then you're damn well obeying every order I give you.Understood?" His voice way pure frost, protective rage barely contained. 
„Yes” 
Dev's grandmother sighed „That's not the way, beti. With men like my grandson, you have to be disagreeable on principle."

No mindegy, Dev magához költözteti Katyat, és teljesen  beindul attól,a  hogy a lány a smoothie-t szívja a tökéletlen szívószálon keresztül. Majd előkerül egy telepata Elfeledett gyermek, akiről Dev maga akar gondoskodni, így visszatérnek a Shine-hoz. Itt aztán kiderül, hogy beleér a kezük a bilibe, kiderül, hogy Katya nem is olyan szelíd mint hitték, hisz kiderül, hogy erős telepata, amit eddig eltitkol. Természetesen Dev kiakadt, hogy ÚRISTEN! az ismeretlen nő, aki meg akarja, ölni, és smoothiet is úgy iszik mintha valami mást szívna képes neki hazudni! Ki a fene gondolta volna! Ez a Katya… rögtön minden kis titkát el kellett volna mondania Devnek…

No mindegy, nem megyek végig a történeten. Természetesen végig tudjuk, hogy Katya agyának programozása mögött csakis Ming LeBon állhat, aki azért, hogy a lány mindenképpen végezzen Dev-vel, egy időzítőt rejtett a lány agyába, ami minden egyes tétován eltelt nap után felemészti a lány agyának egy részét. – Baszki, ez mennyire embertelen? Csak elképzelni, hogy valaki feltépi az elmémet és azzal szórakozik, is borzalmasan hangzik. De hogy a saját testem áruljon el, és építsen le… ez borzalmas dolog.

A történetet azt hiszem ezért érzik sokan gyengébbnek, mert már hozzászoktunk egy baráti, családi hangulathoz, ami a falkákban uralkodik, s ezek után nehéz egy újabb kis világot – az Elfeledetteket megismerni. Azonban, hogy gyenge lett volna? Nem hiszem. Szögezzük le, hogy itt emberekről van szó, nem várhatjuk el tőlük, hogy a fák ágain rohangáljanak és vagdalkozzanak  a karmaikkal. Azonban a szereplőket sem írhatjuk le! Katya hihetetlen lelki erőről tesz tanúbizonyságot, mikor nem lesz öngyilkos azonnal, hogy kikerül Ming karjaiból, majd akkor mikor a halálával nem törődve megakarja menteni Devet. Talán utoljára ilyen jellemet Brennában láthattunk.

"Dev shook his head „I heard you mated with a wolf” he said to the beautiful redhead who lifted her hand in a small wave. 
„The trauma's just starting to wear off”"

Dev erős, független férfi, akinek szüksége van Katyara, hogy egy kicsit kizökkenjen a hétköznapok, monoton és sokszor embertelen feladatra késztető munkájától, ami azzal fenyegette a férfit, hogy felemészti. Ahogy olvastam a Shine-ról, lassan rá kellett jönnöm, hogy Dev, azzal, hogy ő vezeti egyfajta Tanács, önmagában. Neki kell döntenie életek és halálok fölött, ő találkozik a megtört Elfeledetekkel, ő látja a gyerekeket, akiket tönkreteszi, hogy nem tudják kik is ők. A munkája hihetetlen önfegyelmet és lelki válság kezelést követel meg a férfit, így hát nem is furcsa, hogy túl kemény, rideg férfivá vált, aki a hatalma által csak a fémekben talál vigaszt, amik ugyanúgy csak hidegebbé teszik őt.

"He'd have to let her go, press a final kiss to her lips, and hope that heaven was real, that one day, he might look up, and there she'd be."

Természetesen régebbi arcok is feltűnnek a könyv lapjain, Lucas, Sasha, Ashaya, Dorian, Brenna és a szexi Judd, akitől még mindig csak olvadozni lehet, hisz ő volt a nap hőse. Természetesen a Tanácsba is betekintést nyerünk, ahol úgy veszem észre Nikita kezd észhez térni, és átlátni a dolgokat, míg Ming még mindig egy rohadt, szadista állat.

A könyv vége, teljes mértékben vitte a Legelszomorítóbb és megríkatóbb, totál jobbat érdemelnék kategóriákban a fődíjat. Katya haldoklását, illetve Dev gondolatait az elválásról olvasni… Szerintem nincs annál rosszabb, mikor egy szeretted élete fölött kell döntést hoznod. Én is voltam már ebben a cipőben, annyi gondolat fut át az agyadon, mikor odaadják a kapcsolót a kezedbe, és NEKED kell eldöntened, hogy mikor fog meghalni az akit annyira szeretsz… Soha, senkinek nem kívánom ezt az érzést!

"As the years pass, I hope you'll remember that, the your children's children will remember that. And when tha shadows return, as they eventually will, remeber this, too – we survived once. And we'll keep on surviving. 
Nothing is stronger than the will of the human heart.
With all my love, 
Mom"

Nalinitől nem újdonság, hogy a fejezetei végére betesz valami meglepetést számunkra. Ebben a könyvben, Dev felmenőiről olvashatunk, akik kiugrottak a hálóról, leírja Nalini, milyen reménytelennek látták a világot, hogy omlott össze egy egyszer dicső faj, miként üldözték azokat, akik nem voltak hajlandók a Csendességet választani…

Azoknak, akik azt mondják, hogy a Blaze of Memory egy gyengébb könyve a sorozatnak, csak annyit üzennék, hogy nem gyengébb, azt hiszem Nalini lelkileg sokkal magasabbra emelte ezt a könyvet, mint azt bármelyikünk is meg tudná érteni. Azoknak, akik az elolvasása előtt állnak csak annyit mondok, hogy ne akciót és vért várjanak ettől a könyvtől. Sokkal inkább emlékeket, érzelmeket és egy hihetetlenül elmerülő lelki harcot várjanak.

Ha érdekel a könyv:



Értékelésem:
Történet: 5/5
Borító: Az angol 10 csillagos, de az amerikai...
 (röhögve fogja a fejét és kínosan vihog)
Ajánlom: mindenkinek!
Figyelmeztetés: istenem, totál sírtam a végénél....

A könyveket egymás után olvassátok, mert nagyon egymásra épülnek!

Ismerd meg az írónőt!

Nalini a Fidzsi- szigeteken született, eddigi évei alatt rengeteget utazott, bejárta Új-Zélandot, három évig élt Japában, és körbeutazta Ázsiát. Jelenleg is Új-Zélandon él, de állandóan újabb és újabb utakat tervez és szervez magának, hogy láthassa a világot. Ezekről az utakról amúgy Naplót is ír, amit ezen a LINKen olvashattok.
Dolgozott már ügyvédként, könyvtárosként, édességgyárban munkásként, volt már pénzügyi dolgozó, illetve angol tanár is. De igazi hivatása mellett végül boldogan él, író lett belőle.
Elmondása szerint imádja az egyedülálló karaktereket (ki gondolta volna?), a boldog befejezéseket és imádja a hangocskákat a fejében, amik írásra ösztönzik. 2002-ben adta ki első könyvét, ami Desert Warrior címen került a boltokba.
Eddig összesen három sorozatot indított útjának, A Guild Hunter-t (Mo-n.: Angyali vadász), 
illetve a Rock Kiss szériát. Ezek mellett rengeteg novellát is írt a történeteihez, és egyedül álló könyvei is megjelentek. A The New York Times best-seller listájának állandó tagja, rengeteg díjat kapott a romatikus, paranolmás, illetve sci-fi kategóriában is.
Kedven írói: Jude Deveraux, Anne Bishop, Particia Briggs, Sherrilyn Kenyon, Diana Palmer, Ilona Andrews, Linda Howard...

Az írónő honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése